Piilolinssit vai lasit: Mikä sopii sinulle?

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

26.4.2024 13.47
Piilolinssit ja lasit rinnakkain

Kun on kyse näön korjaamisesta, piilolasien ja silmälasien välillä tekemäsi päätös on henkilökohtainen ja siihen vaikuttavat sellaiset tekijät kuin elämäntyyli, mukavuus, käytännöllisyys ja estetiikka.

Piilolinssien edut

Piilolinssit sijaitsevat suoraan silmän päällä, tarjoavat laajemman näkökentän eikä niissä ole esteitä tai heijastuksia, mikä tekee niistä ihanteelliset urheiluun ja fyysiseen toimintaan. Ne myös mahdollistavat ei-reseptilääkkeiden aurinkolasien ja suojalasien helpon käytön.

Piilolasit mukautuvat silmän kaarevuuteen, tarjoavat laajemman näkökentän ja vähemmän visuaalisia vääristymiä ja esteitä kuin lasit.

Piilolinssien haitat

Piilolasien käyttö vaatii asianmukaista puhdistusta ja hoitoa silmäinfektioiden ja tällaisten olosuhteiden kuin kuivat silmät tai sarveiskalvon haavaumat estämiseksi. Ne myös yleensä vaativat päivittäisen sitoutumisen, mikä saattaa olla joillekin hankalaa.

Niille, joilla on herkät silmät tai jotka kärsivät allergioista, piilolasit saattavat pahentaa oireita.

Lasien edut

Lasien käyttö on helppoa, se vaatii vain niiden pukemista. Niistä voi myös tulla muotilausunto ja ne ovat saatavilla eri tyylisinä ja kehystettyinä. Lisäksi lasit voivat tarjota jonkin verran suojaa ympäristötekijöiltä kuten tuulelta, pölyltä ja roskilta.

Toisin kuin piilolinssit, lasit vaativat vähemmän huoltoa, niitä tarvitsee vain silloin tällöin puhdistaa, eikä niitä tarvitse vaihtaa, ellei resepti muutu tai ne vahingoitu.

Lasien haitat

Lasit voivat huurtua lämpötilan vaihtelusta ja voivat olla joillekin epämukavat, erityisesti makuulla tai fyysistä aktiivisuutta harjoitettaessa. Ne myös vaikuttavat perifeeriseen näköön ja niitä voi häiritä heijastukset ja sääolosuhteet.

Kustannusharkinnat

Piilolinssien kustannukset voivat kasautua, koska niiden säännöllinen vaihtaminen ja puhdistusaineiden ostaminen on tarpeen. Lasit ovat yleensä kalliimpia alussa, mutta ne voivat olla taloudellisempia ajan mittaan, ellei resepti muutu usein.

Piilolinssien hintavertailu

Vaikka piilolinssit saattavat olla hieman kalliimpia, eri kauppojen hintoja vertailemalla voi säästää paljon rahaa ennen kuin ostat piilolinssisi. Voit käyttää Lenspricer-sivustoa vertailemaan piilolasien hintoja eri merkeistä ja monista eri kaupoista.

Lopulta se, valitsetko piilolasit vai silmälasit, saattaa riippua elämäntyylistäsi, budjetista ja mukavuuteen. Monet ihmiset valitsevat käyttävänsä molempia, valitsevat toisen tai toisen tilanteesta, toiminnasta tai mielialasta riippuen.

Lähteet

  1. American Academy of Ophthalmology, Contact Lens Safety
  2. WebMD, Contacts vs. Glasses