Voiko piilolinssejä käyttää veden alla?

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

3.4.2024 16.51
Nainen ui veden alla

Kysymys, jonka monet piilolinssien käyttäjät kohtaavat jonakin päivänä on: voiko piilolinssejä käyttää veden alla? Lyhyt vastaus on: ei. Piilolinssejä ei tulisi käyttää veden alla. Pääasiallinen syy on silmän ärsytys, ja pahimmassa tapauksessa silmätulehduksen riski.

Silmätulehdus

Useimmat vedet sisältävät itse asiassa mikro-organismeja ja muita bakteereja. Jos ne pääsevät silmääsi, voit saada silmätulehduksen. Tämä voi tapahtua koska tahansa, mutta erityisen hankalaa se on piilolinssien kanssa, sillä ne voivat jäädä kiinni linsseihisi ja pahentaa infektiota.

Vesi saa linssit muuttamaan muotoa

Jos vettä pääsee silmiisi, se voi itse asiassa saada piilolinssisi muuttamaan muotoa. Tämä voi ärsyttää silmiäsi, koska piilolinssi voi naarmuttaa sarveiskalvoasi.

Vältä näitä aktiviteetteja

Jos haluat olla varovainen, sinun tulisi poistaa piilolinssit ennen seuraavien aktiviteettien aloittamista:

  • Suihkussa käyminen
  • Uiminen uima-altaassa
  • Uiminen meressä
  • Vesilajit
  • Kylpytynnyrissä oleskelu

Jos aiot kuitenkin osallistua johonkin näistä aktiviteeteista piilolinssit silmissäsi, varmista, ettei vettä pääse silmiisi. Vaihtoehtoisesti voit hankkia uimalasit voimakkuudella.

Jos onnettomuus sattuu

Jos olet ollut vedessä piilolinssiesi kanssa, ota rauhallisesti. Poista piilolinssit ja heitä ne pois. Todennäköisesti mitään ei tapahdu, mutta ole seuraavien päivien aikana erityisen valppaana uusien oireiden varalta, kuten punaiset silmät, epätarkka näkö tai silmäkivut. Hakeudu välittömästi lääkäriin, jos koet näitä tai muita oireita.

Lähteet

  1. CDC, Water and Contact Lenses Don’t Mix
  2. Water Exposure is a Common Risk Behavior Among Soft and Gas-Permeable Contact Lens Wearers