Voivatko koirat käyttää piilolinssejä?

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

29.6.2024 14.03
Koirat ja piilolinssit

Koirat ovat todella ihmisen parhaita ystäviä. Ne ovat aina iloisia nähdessään sinut, eivät välitä, osaatko kokata vai et, eivätkä arvostele asuvalintojasi. Mutta tiesitkö, että koirat voivat käyttää piilolinssejä?

Voivatko koirat todella käyttää piilolinssejä?

Kun ajattelemme koiran silmiä, emme yleensä ajattele koirien piilolinssejä tai laseja näön korjaamiseen. Saatat kuitenkin olla yllättynyt kuullessasi, että koirien piilolinssit eivät ainoastaan ole olemassa, vaan ne voivat myös tehdä enemmän kuin parantaa lemmikkisi näköä. Yleisin käyttötarkoitus lemmikkieläimille tarkoitetuissa piilolinsseissä on sidoksen toiminen.

Kun koiran sarveiskalvo on naarmuuntunut tai vahingoittunut, eläinlääkärit voivat asettaa pehmeän piilolinssin silmään suojaamaan sitä paranemisen aikana. Tämä menettely suojaa silmää lisävahingolta ja ärsytykseltä sekä edistää parantumista välttäen kalliit leikkaukset.

Piilolinssien hyödyt koirille

Piilolinssien hyödyt koirille sisältävät mm. seuraavat:

  • Sarveiskalvon suojaaminen paranemisen aikana
  • Ärsytyksen vähentäminen ulkoisista tekijöistä
  • Lisävammojen ehkäiseminen
  • Kalliiden leikkausten välttäminen

Nämä linssit toimivat kilpenä, suojaten koiran silmiä liialta roskalta ja lisävammoilta, aivan kuten sidekontaktlinssejä käytetään ihmisiä varten.

Kuinka yleisiä piilolinssit ovat koirilla?

Vaikka et joka päivä näe koiraa käyttämässä piilolinssejä, niiden käyttö on yhä tunnetumpaa eläinlääketieteen käytännöissä. Nämä linssit voivat olla olennainen työkalu eläinlääkärin työvälineistössä, erityisesti vammojen hoidossa ja herkkien silmien suojaamisessa paranemisprosessin aikana.

Joten, vaikka et näe koiria paikallisessa puistossasi käyttämässä piilolinssejä, tieto tämän vaihtoehdon olemassaolosta osoittaa uskomattoman edistymisen lemmikkien hoidossa. Se on vain yksi lisäsuojaus, jonka avulla voimme varmistaa, että parhaat ystävämme ovat terveitä, onnellisia ja hyvin suojattuja.

Lähteet

  1. S. M. Bossuyt, Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift, The use of therapeutic soft contact bandage lenses in the dog and the cat