Yleisimmät silmien värit

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

28.4.2024 7.06
Eri silmien värit lähikuvassa

Ihmisen silmä on jokaisen yksilön ainutlaatuinen piirre, joka on verrattavissa sormenjälkeen. Kaksi ihmistä ei jaa täsmälleen samaa muotoa, väriä ja silmän ulkonäköä. Silmien värien kirjo, ruskeasta vihreään, lisää meidän yksilöllistä ainutlaatuisuuttamme. Mutta mitkä silmien värit ovat yleisimpiä ja mitkä harvinaisimpia?

Ruskeat silmät

Ruskeat silmät ovat vallitsevat maailmanlaajuisesti, ja niitä arvioidaan olevan noin 70-90% maailman väestöstä. Tällä silmien värillä on eniten melaniinia, mikä antaa luonnollista suojaa auringolta.

Ruskeat silmät

Pähkinänruskeat silmät

Pähkinänruskea silmäväri, jolle on tunnusomaista sekoitus kultaa, ruskeaa tai vihreitä hipuista reunojen ympärillä, sisältää merkittävän, mutta ei suurinta määrää melaniinia. Ne edustavat kaunista mosaiikkia silmien värejä.

Pähkinänruskeat silmät

Siniset silmät

Siniset silmät ovat noin 8% maailman väestöstä. Geneettinen mutaatio tuhansia vuosia sitten johti tämän silmien värin kehittymiseen, jonka tutkijat uskovat jäljitettävän takaisin yhteen esi-isään.

Siniset silmät

Vihreät silmät

Vain noin 2% väestöstä on vihreäsilmäisiä, minkä vuoksi ne ovat yksi harvinaisimmista silmien väreistä. Näissä silmissä on matala tai keskitason määrä melaniinia.

Vihreät silmät

Harmaat silmät

Harmaat silmät ovat harvinaisempia kuin siniset silmät, ja vain 3% maailman väestöstä on niitä. Tämä väri johtunee todennäköisesti alhaisemmasta melaniinipitoisuudesta ja tietystä strooman koostumuksesta, joka hajottaa valon eri tavalla ja antaa silmille hopeisen ulkonäön.

Harmaat silmät

Kullanruskeat silmät

Kullanruskeat silmät, jotka ovat yhtenäisen kellertävän, kultaisen tai kuparinvärisen sävyn, muodostavat pienen osan väestöstä. Nämä silmät ovat tyypillisesti ihmisillä, jotka ovat kotoisin Espanjasta, Aasiasta, Etelä-Amerikasta tai Etelä-Afrikasta, eikä niissä ole ruskeita, vihreitä tai oransseja pilkkuja.

Kullanruskeat silmät

Lähteet

  1. AOA, 2014 Harris Poll Survey
  2. Genome Biology, Human pigmentation genes under environmental selection
  3. Eye, Scientific Journal Of Ophthalmologist, What colour are your eyes? Teaching the genetics of eye colour & colour vision.