Varoitus: Halloween-värilliset piilolinssit voivat pilata näkysi

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

8.10.2024 4.29
Halloween-meikki värillisillä piilolinsseillä

Halloween on pian täällä, ja monet etsivät värillisiä piilolinssejä täydentääkseen asujaan. Tämä suosittu lisävaruste sisältää kuitenkin piilotettuja vaaroja. Optometristi Patrisha Bertulfo jakaa huolensa näistä riskeistä ja tarjoaa vinkkejä, kuinka pysyä turvassa Halloween-kauden aikana.

Värillisten piilolinssien käytön riskit

"Joka vuosi kohtaamme silmiin liittyviä ongelmia värillisten piilolinssien käytön jälkeen, ja monet näistä tapauksista liittyvät linsseihin, jotka on ostettu valtuuttamattomilta myyjiltä," selittää Bertulfo. "Nämä linssit on usein valmistettu heikkolaatuisista materiaaleista eikä ne täytä silmien terveyden edellyttämiä turvallisuusstandardeja. Tuloksena? Korkeampi riski infektioille, vammoille ja pitkäaikaisille vaurioille."

Bertulfo korostaa, että monet ihmiset uskovat virheellisesti, että ilman reseptiä myytävät, koristeelliset linssit ovat turvallisia. "Totuus on, ettei kontaktlinsseissä ole mitään ‘yksi koko sopii kaikille’ -periaatetta. Linssit, jotka eivät sovi kunnolla, voivat aiheuttaa naarmuja, infektioita ja jopa pysyvän näön menetyksen," hän varoittaa.

Värillisten piilolinssien aiheuttamat vauriot

Värillisten piilolinssien aiheuttamat vauriot voivat pahimmillaan johtaa peruuttamattomiin vahinkoihin. "Olen nähnyt vauriot omin silmin," Bertulfo huomauttaa korostaen asian vakavuutta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että useat ilman reseptiä myytävät piilolinssit ovat testanneet positiivisesti klooriin ja muihin haitallisiin kemikaaleihin. Bertulfon mukaan vammat vaihtelevat lievästä ärsytyksestä vakaviin infektioihin, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa. "Joissakin pahimmista tapauksista olemme nähneet, kuinka potilaat ovat lähes menettäneet näkönsä hoitamattomien sarveiskalvon haavaumien ja vakavien infektioiden seurauksena. Se on tuhoisaa, etenkin kun se olisi voitu välttää."

Miksi säätelemättömät piilolinssit ovat vakava uhka

Suuri huolenaihe epäilyttävistä verkkokaupoista hankituissa piilolinsseissä on sääntelyn puute. "Hallinnon säätelemät piilolinssit käsitellään lääketieteellisinä laitteina syystä. Niiden on oltava valmistettuja tietyistä materiaaleista, jotka sallivat silmän hengittää, ja ne on sovitettava jokaiselle henkilölle luvan saaneen ammattilaisen toimesta. Ne, joita myydään varmistamattomilta jälleenmyyjiltä, puuttuvat usein näitä tärkeitä standardeja," Bertulfo selittää.

Jopa "koristeellisiksi" tai "kosmeettisiksi" markkinoiduista linsseistä on huolehdittava kuten lääketieteellisistä laitteista. "Ihmiset eivät usein ymmärrä, että linssien ostaminen ilman asianmukaista reseptiä asettaa heidät vaaraan. Asia ei ole pelkästään siitä, miltä linssit näyttävät—vaan siitä, kuinka turvallisia ne ovat silmillesi," hän lisää.

5 vinkkiä värillisten piilolinssien turvalliseen käyttöön tänä Halloweenina

Niille, jotka suunnittelevat käyttävänsä värillisiä piilolinssejä Halloweenina, optometristi Patrisha Bertulfo jakaa viisi olennaista vinkkiä turvallisen kokemuksen varmistamiseksi:

  • Hanki asianmukainen resepti: "Vaikka linssisi olisivat vain koristeellisia, hanki aina resepti silmälääkäriltä. Tämä varmistaa, että linssit istuvat silmiisi oikein ja vähentävät komplikaatioiden riskiä."
  • Osta tarkistetuista myyjiltä: "Osta piilolinssit vain valtuutetuilta jälleenmyyjiltä, jotka noudattavat hallituksen hyväksymiä turvallisuusstandardeja. Vältä verkkokauppoja, jotka eivät anna tietoa tuotteidensa laadusta tai alkuperästä."
  • Älä jaa linssejäsi: "Kontaktlinssejä jaettaessa, vaikka lyhyesti, voi siirtää haitallisia bakteereja käyttäjien välillä ja johtaa vakaviin infektioihin. Pidä aina linssit itselläsi."
  • Noudata asianmukaista hygieniaa: "Varmista, että puhdistat, säilytät ja käsittelet linssejäsi ammattiohjeiden mukaan. Virheellinen hoito on yksi silmäinfektioiden johtavista syistä."
  • Älä koskaan nuku linssit silmissäsi: "Vaikka olisit uupunut Halloween-juhlan jälkeen, älä koskaan nuku piilolinssit silmissäsi. Tämä vie silmiltäsi happea ja lisää infektioriskiä."

Lopullinen varoitus

Halloweenin lähestyessä houkutus ostaa edullisia värillisiä piilolinssejä voi olla suuri, mutta riskit ovat paljon suuremmat kuin säästöt. Optometristi Patrisha Bertulfo kehottaa kuluttajia asettamaan silmiensä terveyden etusijalle.

"Näkösi ei ole asia, jota tulisi vaarantaa pelkän asuste vuoksi. Silmät ovat herkkiä, ja kun ne ovat kerran vaurioituneet, parantuminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Konsultoi aina silmäalan ammattilaista ennen kuin käytät piilolinssejä ja vältä ostamasta tuntemattomilta tai sääntelemättömiltä myyjiltä."


Rasmus tutkii ja kirjoittaa uusimmista trendeistä ja uutisista näön ja silmien terveyden alalla. Hän pyrkii tarjoamaan selkeää ja luotettavaa tietoa, joka auttaa lukijoita pysymään ajan tasalla tärkeistä kehityksistä alalla.