Voitko nukkua piilolinssit silmissäsi?

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

26.4.2024 17.31
Henkilö nukkuu piilolinssien kanssa

Se on yleinen kysymys piilolinssien käyttäjien keskuudessa: Voitko nukkua piilolinssit silmissäsi? Lyhyt vastaus on ei, yleensä ei suositella nukkumaan piilolinssit silmissä, ellei niitä ole nimenomaisesti suunniteltu yöksi.

Riskit piilolinssien kanssa nukkumisessa

Piilolinssien kanssa nukkuminen voi merkittävästi lisätä silmäinfektioiden riskiä, kuten bakteeriperäistä keratiittia. Suljettu silmäympäristö unen aikana vähentää happea sarveiskalvolle ja luo kostean ympäristön, joka voi edistää bakteerien kasvua.

Muita riskejä ovat sarveiskalvon haavaumat, silmien arkuus, punoitus ja mahdollinen näkökyvyn heikentyminen vakavissa tapauksissa. Pidennetty linssien käyttö unen aikana voi myös johtaa kuiviin silmiin ja epämukavuuteen heräämisen jälkeen.

Poikkeukset säännöstä

Jotkut piilolinssit on hyväksytty yöksi. Nämä linssit on yleensä valmistettu erittäin hengittävistä materiaaleista, jotka sallivat enemmän happea sarveiskalvolle. Siitä huolimatta linssejä tulisi käyttää yön yli vain silmähoitohenkilökunnan neuvosta.

Piilolinssit, jotka on suunniteltu yölliseen käyttöön

Jotkut suosituimmista yökäyttöön tarkoitetuista piilolinsseista ovat:

On kuitenkin ehdottoman tärkeää noudattaa linssin valmistajan ja optometristin antamia erityisohjeita, jos käytät laajennettuja piilolinssejä.

Parhaat käytännöt piilolinssien käyttöön

Silmien terveyden ylläpitämiseksi sinun tulisi aina ottaa piilolinssit pois ennen nukkumaanmenoa, elleivät ne ole suunniteltu yölliseen käyttöön. Puhdista ja säilytä linssisi oikein bakteerien estämiseksi ja silmiesi terveyden varmistamiseksi.

Säännöllisiä tarkastuksia silmähoitohenkilökunnan kanssa suositellaan varmistamaan, että piilolinssisi sopivat silmillesi ja että niitä käytetään sopivalla tavalla.

Lähteet

  1. CDC, Protect Your Eyes
  2. AAO, Why You Should Never Sleep in Your Contact Lenses