Miten suojata silmiäsi työskennellessäsi näyttöjen edessä

Kirjoittanut Rasmus Adeltoft

25.6.2024 12.57
Henkilö työskentelee tietokoneen näytön edessä

Pitkät tunnit näyttöjen edessä ovat tulleet osaksi päivittäistä elämäämme. Vaikka tämä on kätevää, se voi myös johtaa näyttöväsymykseen, joka aiheuttaa silmien rasitusta ja psyykkistä stressiä.

Näyttöväsymyksen oireet

Yleisiä näyttöväsymyksen oireita ovat kuivat silmät, näön hämärtyminen, päänsärky, ja jopa niska- ja selkäkipu. Näiden oireiden huomiotta jättäminen voi tehdä päivittäisestä elämästä epämukavaa.

Vinkkejä näyttöväsymyksen torjumiseen

  • Anna silmillesi säännöllisiä taukoja noudattamalla 20-20-20-sääntöä. Tämä tarkoittaa, että joka 20. minuutti sinun tulisi katsoa jotain 20 metrin päässä 20 sekunnin ajan. Tämä yksinkertainen käytäntö auttaa silmiäsi rentoutumaan ja vähentämään rasitusta.
  • Vähennä yleistä näyttöaikaasi mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi kirjoita muistiinpanot paperille sen sijaan, että käyttäisit kannettavaa tietokonetta, tai kuuntele ääntä kokousten aikana sen sijaan, että katsoisit näyttöä. Television katselu etäältä on myös parempi kuin pienten laitteiden käyttö läheltä.
  • Räpäytä useammin pitääksesi silmäsi kosteina. Meillä on taipumus räpäyttää vähemmän, kun katsomme näyttöjä, mikä voi kuivattaa silmiämme. Kaupasta saatavat silmätipat voivat myös auttaa pitämään silmäsi kosteina.
  • Harkitse sinisen valon suodattimien käyttöä. Sininen valo näytöiltä voi aiheuttaa silmien rasitusta. Sinisen valon suodattavia laseja tai näytönsuojia käyttämällä voit vähentää epämukavuutta ja parantaa yleistä tuottavuuttasi. Ne auttavat myös sinua nukkumaan paremmin vähentämällä sinisen valon altistumista illalla.
  • Jos käytät piilolinssejä, harkitse lasien ja piilolinssien vuorottelua joka toinen päivä helpottaaksesi silmiesi rasitusta.
  • Säännölliset silmätarkastukset ovat välttämättömiä. Optikko voi havaita ongelmien varhaiset merkit ja suositella tarpeisiisi sopivia linssejä tai tippoja. Tämä on ratkaisevaa terveen näkökyvyn ylläpitämiseksi, varsinkin jos olet paljon aikaa näyttöjen edessä.

Sovita työtilasi

Myös muutokset työtilassasi voivat auttaa. Sijoita näytön niin, että se on silmien tasolla tai hieman niiden alapuolella, jotta et rasita niskaasi. Huolehdi, että työtilasi on hyvin valaistu, mutta ei liian kirkas, jotta voit minimoida heijastumat.

Hydratoituminen on toinen yksinkertainen, mutta tehokas tapa torjua näyttöväsymystä. Runsas veden juominen voi auttaa pitämään silmät ja kehon hyvin kosteutettuina, mikä vähentää kuivuutta ja epämukavuutta.

Milloin hakea ammattiapua

Jos jatkat oireiden kokemista näiden muutosten tekemisestä huolimatta, saattaa olla aika konsultoida silmänhuollon ammattilaista. He voivat tarjota räätälöityä neuvontaa ja hoitovaihtoehtoja helpottamaan epämukavuuttasi.

Lähteet

  1. WebMD, Dry eyes in office
  2. ACAP, Screen fatigue and how to fight it
  3. AOA, Computer vision syndrome